Produkty dla lodziarni
Odtłuszczone mleko w proszku – naturalny zagęstnik
Mleko w proszku (odtłuszczone) to składnik szeroko wykorzystywany w przetwórstwie cukierniczym oraz w produkcji lodów rzemieślniczych. Stanowi świetny zagęstnik, który powoduje, że m.in. lody czy słodkie wypieki uzyskują odpowiednią konsystencję. Odtłuszczone mleko w proszku jest gotowe do spożycia bezpośrednio po rozpuszczeniu – może być dodane do koktajli, a nawet gorących napojów w celu zwiększenia ich gęstości. Stawiamy na produkty w pełni naturalne i bezpieczne, w których na próżno szukać szkodliwych dla zdrowia substancji. Dzięki nim zyskuje się pewność, że wyprodukowane lody rzemieślnicze bądź inne wyroby na bazie mlecznej będą w 100% zdrowe, a zarazem pyszne! Aby stworzyć lody, wystarczy zmieszać mleko w proszku odtłuszczone z aromatem o konkretnym smaku, dodać śmietankę kremówkę, klasyczne mleko i odrobinę cukru, a następnie dobrze zmrozić. Za pomocą tego produktu uzyskuje się kremową, zbitą konsystencję, idealną do serwowania w wafelkach czy miseczkach.
Guma tara. Świetny stabilizator do lodów i nie tylko
Guma tara, podobnie jak odtłuszczone mleko w proszku, stanowi świetny zagęstnik dla wyrobów przetwórstwa lodziarskiego. Pełni funkcję stabilizatora, przez co stworzone z jej wykorzystaniem produkty mają zbitą, jednolitą konsystencję, a do tego wolniej się topią, co ma ogromne znaczenie w przypadku mrożonych deserów. Właściwości gumy tara to m.in.:
- wysoka lepkość produktu,
- niskie dozowanie i lepsze uwalnianie smaku,
- łatwość użycia,
- rozpuszczalność w gorącej oraz częściowo w zimnej wodzie,
- świetna synergia z innymi hydrokoloidami, przez co zwiększa się lepkość, a jednocześnie obniża synereza,
- satysfakcjonująca stabilność podczas obróbki w wysokich temperaturach,
- tańsza alternatywa dla mączki chleba świętojańskiego.
Guma guar – do zastosowań w przetwórstwie żywnościowym
Produkt ten wykorzystywany jest w celu zwiększenia gęstości wyrobów, a także uzyskania lepszego smaku. Rozpuszcza się w zimnej wodzie, a dodatkowo zwiększa uczucie sytości, jednocześnie nie pozostawiając w organizmie tzw. pustych kalorii. Dzięki tym właściwościom guma guar jest chętnie wybieraną substancją do produkcji wyrobów przeznaczonych dla osób na diecie. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Stosowana jest w branży lodziarskiej i cukierniczej jako doskonały zagęstnik do lodów oraz słodkich wypieków czy napojów. Guma guar zapobiega rozwarstwianiu się produktów, a do tego zwiększa ich trwałość, co ma znaczenie właśnie w przemyśle związanym z produkcją mrożonych deserów i koktajli.
WPC 80, czyli regulator białkowy
W przetwórstwie lodziarskim często wykorzystywanym produktem jest koncentrat białka serwatkowego, czyli WPC 80. To nic innego jak odżywka białkowa w proszku, która doskonale sprawdza się jako uzupełnienie zbilansowanej diety. Jest często i chętnie spożywana przez sportowców, którym zależy na przyroście masy mięśniowej w naturalny sposób. Poza tym może być dodawana do domowych wypieków, ale też produkcji na skalę masową – rozpuszczona w wodzie sprawdzi się np. do rzemieślniczych lodów czy innych słodkich deserów na bazie mlecznej. W przypadku koncentratu białka serwatkowego dobrze postawić na sprawdzonego producenta, który nie dodaje do swoich produktów szkodliwych substancji (my proponujemy białko WPC 80 marki Mlekovita).
Pozostańmy w kontakcie
603 854 243
kontakt@APIMAR.PL
24-105 BARANÓW N/WIEPRZEM, UL. POŁUDNIOWA 21A
Zapraszamy do współpracy!
Jeśli masz jakiekolwiek pytania – skontaktuj się z nami telefoniczne pod numerem +48 601 379 204 lub napisz na adres: bmarcinkowski@apimar.pl. Nasi pracownicy rozwieją Twoje wątpliwości.