Zadzwoń do nas

601 379 204

Wyślij do nas e-mail

kontakt@apimar.pl

Zadzwoń do nas

603 854 243

Wyślij do nas e-mail

kontakt@apimar.pl

Produkty dla lodziarni

Specjalizujemy się w produkcji wytworów przeznaczonych m.in. dla przemysłu cukierniczego i lodziarskiego. Mamy na uwadze to, że tego typu wyroby powinny być jak najbardziej naturalne, aby nie zaburzały smaku produktów, a zarazem dostarczały składniki odżywcze cenne w diecie. Postawiliśmy na produkty, które w żadnym stopniu nie są szkodliwe nawet dla najmłodszych. Nasze wyroby sprawdzą się idealnie do łączenia z bazami mlecznymi wykorzystywanymi do produkcji lodów czy lodowych koktajli. Stanowią one naturalny zagęstnik, dzięki któremu uzyskuje się odpowiednią konsystencję – bez konieczności używania w tym celu sztucznych substancji, konserwantów czy szkodliwych półproduktów. Stawiając na nasze propozycje, ma się pewność co do uzyskania w 100% bezpiecznego, zdrowego wyrobu w branży lodziarskiej! Oto co proponujemy.

Odtłuszczone mleko w proszku – naturalny zagęstnik

Mleko w proszku (odtłuszczone) to składnik szeroko wykorzystywany w przetwórstwie cukierniczym oraz w produkcji lodów rzemieślniczych. Stanowi świetny zagęstnik, który powoduje, że m.in. lody czy słodkie wypieki uzyskują odpowiednią konsystencję. Odtłuszczone mleko w proszku jest gotowe do spożycia bezpośrednio po rozpuszczeniu – może być dodane do koktajli, a nawet gorących napojów w celu zwiększenia ich gęstości. Stawiamy na produkty w pełni naturalne i bezpieczne, w których na próżno szukać szkodliwych dla zdrowia substancji. Dzięki nim zyskuje się pewność, że wyprodukowane lody rzemieślnicze bądź inne wyroby na bazie mlecznej będą w 100% zdrowe, a zarazem pyszne! Aby stworzyć lody, wystarczy zmieszać mleko w proszku odtłuszczone z aromatem o konkretnym smaku, dodać śmietankę kremówkę, klasyczne mleko i odrobinę cukru, a następnie dobrze zmrozić. Za pomocą tego produktu uzyskuje się kremową, zbitą konsystencję, idealną do serwowania w wafelkach czy miseczkach.

Guma tara. Świetny stabilizator do lodów i nie tylko

Guma tara, podobnie jak odtłuszczone mleko w proszku, stanowi świetny zagęstnik dla wyrobów przetwórstwa lodziarskiego. Pełni funkcję stabilizatora, przez co stworzone z jej wykorzystaniem produkty mają zbitą, jednolitą konsystencję, a do tego wolniej się topią, co ma ogromne znaczenie w przypadku mrożonych deserów. Właściwości gumy tara to m.in.:

  • wysoka lepkość produktu,
  • niskie dozowanie i lepsze uwalnianie smaku,
  • łatwość użycia,
  • rozpuszczalność w gorącej oraz częściowo w zimnej wodzie,
  • świetna synergia z innymi hydrokoloidami, przez co zwiększa się lepkość, a jednocześnie obniża synereza,
  • satysfakcjonująca stabilność podczas obróbki w wysokich temperaturach,
  • tańsza alternatywa dla mączki chleba świętojańskiego.

Guma guar – do zastosowań w przetwórstwie żywnościowym

Produkt ten wykorzystywany jest w celu zwiększenia gęstości wyrobów, a także uzyskania lepszego smaku. Rozpuszcza się w zimnej wodzie, a dodatkowo zwiększa uczucie sytości, jednocześnie nie pozostawiając w organizmie tzw. pustych kalorii. Dzięki tym właściwościom guma guar jest chętnie wybieraną substancją do produkcji wyrobów przeznaczonych dla osób na diecie. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Stosowana jest w branży lodziarskiej i cukierniczej jako doskonały zagęstnik do lodów oraz słodkich wypieków czy napojów. Guma guar zapobiega rozwarstwianiu się produktów, a do tego zwiększa ich trwałość, co ma znaczenie właśnie w przemyśle związanym z produkcją mrożonych deserów i koktajli.

WPC 80, czyli regulator białkowy

W przetwórstwie lodziarskim często wykorzystywanym produktem jest koncentrat białka serwatkowego, czyli WPC 80. To nic innego jak odżywka białkowa w proszku, która doskonale sprawdza się jako uzupełnienie zbilansowanej diety. Jest często i chętnie spożywana przez sportowców, którym zależy na przyroście masy mięśniowej w naturalny sposób. Poza tym może być dodawana do domowych wypieków, ale też produkcji na skalę masową – rozpuszczona w wodzie sprawdzi się np. do rzemieślniczych lodów czy innych słodkich deserów na bazie mlecznej. W przypadku koncentratu białka serwatkowego dobrze postawić na sprawdzonego producenta, który nie dodaje do swoich produktów szkodliwych substancji (my proponujemy białko WPC 80 marki Mlekovita).

Pozostańmy w kontakcie

 

603 854 243

kontakt@APIMAR.PL

24-105 BARANÓW N/WIEPRZEM, UL. POŁUDNIOWA 21A

Zapraszamy do współpracy!

Jeśli masz jakiekolwiek pytania – skontaktuj się z nami telefoniczne pod numerem +48 601 379 204 lub napisz na adres: bmarcinkowski@apimar.pl. Nasi pracownicy rozwieją Twoje wątpliwości.