Zadzwoń do nas

601 379 204

Wyślij do nas e-mail

kontakt@apimar.pl

Zadzwoń do nas

603 854 243

Wyślij do nas e-mail

kontakt@apimar.pl

Dodatki do żywności i produkty dla lodziarni

Specjalizujemy się w produkcji wytworów przeznaczonych m.in. dla przemysłu cukierniczego i lodziarskiego. Mamy na uwadze to, że tego typu wyroby powinny być jak najbardziej naturalne, aby nie zaburzały smaku produktów, a zarazem dostarczały składniki odżywcze cenne w diecie. Postawiliśmy na produkty, które w żadnym stopniu nie są szkodliwe – zwłaszcza dla najmłodszych. Nasze wyroby sprawdzą się idealnie do łączenia z bazami mlecznymi wykorzystywanymi do produkcji lodów czy lodowych koktajli. Stanowią naturalny zagęstnik, dzięki któremu uzyskuje się odpowiednią konsystencję – bez konieczności używania w tym celu sztucznych substancji, konserwantów czy szkodliwych półproduktów. Stawiając na nasze propozycje, ma się pewność co do uzyskania w 100% bezpiecznego, zdrowego wyrobu w branży lodziarskiej! Oto co proponujemy.

Odtłuszczone mleko w proszku

Mleko w proszku (odtłuszczone) to składnik szeroko wykorzystywany w przetwórstwie cukierniczym oraz w produkcji lodów rzemieślniczych. Stanowi świetny zagęstnik, który powoduje, że m.in. lody czy słodkie wypieki uzyskują odpowiednią konsystencję. Odtłuszczone mleko w proszku jest gotowe do spożycia bezpośrednio po rozpuszczeniu – może być dodane do koktajli, a nawet gorących napojów w celu zwiększenia ich gęstości.

Stawiamy na produkty w pełni naturalne i bezpieczne, w których na próżno szukać szkodliwych dla zdrowia substancji. Dzięki nim zyskuje się pewność, że wyprodukowane lody rzemieślnicze bądź inne wyroby na bazie mlecznej będą w 100% zdrowe, a zarazem pyszne.

Nazwa produktu Waga/Opakowanie Sztuk w zgrzewce Zgrzewek w warstwie Warstw na palecie Sztuk na palecie
Odtłuszczone mleko w proszku 25kg – worek 1 4 8 32

Guma tara

Guma tara, nazywana również gumą karaya, to naturalny polisacharyd pochodzący z wysuszonych nasion drzewa tara (Caesalpinia spinosa), które rośnie głównie w rejonie Andów w Ameryce Południowej. Guma ta jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym jako zagęstnik, emulgator oraz stabilizator.

W sektorze przemysłu żywnościowego guma tara jest często dodawana do produktów takich jak soki owocowe, napoje gazowane, jogurty, galaretki oraz słodycze jako środek zagęszczający i stabilizujący. Ponadto używa się jej również do produkcji lodów, ponieważ pomaga w utrzymaniu odpowiedniej konsystencji, a także zapobiega powstawaniu kryształków lodu.

Guma tara znajduje swoje zastosowanie również w farmacji jako składnik wielu preparatów, takich jak syropy, kapsułki czy żele, ze względu na jej zdolność do tworzenia gęstych i stabilnych emulsji.

Nazwa produktu Waga/Opakowanie Sztuk w zgrzewce Zgrzewek w warstwie Warstw na palecie Sztuk na palecie
Guma tara 2kg – worek HDPE 10 6 4 240
Guma tara 5kg – worek HDPE 4 6 4 96
Guma tara 25kg – worek 1 4 8 32

Guma guar

Produkt ten wykorzystywany jest w celu zwiększenia gęstości wyrobów, a także uzyskania ich lepszego smaku. Rozpuszcza się w zimnej wodzie, a dodatkowo zwiększa uczucie sytości, jednocześnie nie pozostawiając w organizmie tzw. pustych kalorii. Dzięki tym właściwościom guma guar jest chętnie wybieraną substancją do produkcji wyrobów przeznaczonych dla osób na diecie. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Stosowana jest w branży lodziarskiej i cukierniczej jako doskonały zagęstnik do lodów oraz słodkich wypieków czy napojów. Guma guar zapobiega rozwarstwianiu się produktów, a do tego zwiększa ich trwałość, co ma znaczenie właśnie w przemyśle związanym z produkcją mrożonych deserów i koktajli.

Nazwa produktu Waga/Opakowanie Sztuk w zgrzewce Zgrzewek w warstwie Warstw na palecie Sztuk na palecie
Guma guar 500g – doypack 50 6 4 1200
Guma guar 2kg – worek HDPE 10 6 4 240
Guma guar 25kg – worek 1 4 8 32

WPC 80

W przetwórstwie lodziarskim często wykorzystywanym produktem jest koncentrat białka serwatkowego, czyli WPC 80. To nic innego jak odżywka białkowa w proszku, która doskonale sprawdza się jako uzupełnienie zbilansowanej diety. Jest często i chętnie spożywana przez sportowców, którym zależy na przyroście masy mięśniowej w naturalny sposób.

Poza tym może być dodawana do domowych wypieków, ale też produkcji na skalę masową – rozpuszczona w wodzie sprawdzi się np. do rzemieślniczych lodów czy innych słodkich deserów na bazie mlecznej. W przypadku koncentratu białka serwatkowego dobrze postawić na sprawdzonego producenta, który nie dodaje do swoich produktów szkodliwych substancji (my proponujemy białko WPC 80 marki Mlekovita).

Nazwa produktu Waga/Opakowanie Sztuk w zgrzewce Zgrzewek w warstwie Warstw na palecie Sztuk na palecie
WPC 80 25kg – worek 1 4 8 32

Inulina

Inulina to rodzaj rozpuszczalnego błonnika występujący naturalnie w wielu roślinach, takich jak cykoria, topinambur, czosnek czy cebula. Jest to polisacharyd składający się z łańcuchów fruktozy, który charakteryzuje się zdolnością do funkcjonowania jako prebiotyk.

Inulina ma wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu. Po pierwsze działa jako prebiotyk, co oznacza, że służy jako pożywka dla korzystnych bakterii jelitowych, pomagając w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej. Ten proces wspiera zdrowie jelit i może korzystnie wpływać na system odpornościowy oraz procesy trawienne.

Ponadto inulina jest często wykorzystywana jako substytut tłuszczu lub cukru w produktach spożywczych ze względu na swoje właściwości zagęszczające i słodzące. Inulinę – słodzik – można stosować zamiast ksylitolu czy cukru. Poza właściwościami słodzącymi wykazuje wiele zastosowań w kuchni. Może być używana do poprawy konsystencji produktów spożywczych, takich jak jogurty, sosy czy desery, jednocześnie zmniejszając zawartość cukru lub tłuszczu. Słodzik w postaci inuliny jest dobrym rozwiązaniem dla osób będących na diecie, ponieważ dzięki swoim atrybutom pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Nazwa produktu Waga/Opakowanie Sztuk w zgrzewce Zgrzewek w warstwie Warstw na palecie Sztuk na palecie
Inulina 2kg – worek HDPE 10 6 4 240
Inulina 5kg – worek HDPE 4 6 4 96
Inulina 25kg – worek 1 4 8 32

Maltodekstryna

Maltodekstryna jest wielocukrem składającym się głównie z cząsteczek glukozy. Pozyskuje się ją poprzez enzymatyczną hydrolizę skrobi z użyciem enzymów α-amylaz. Ten polisacharyd stosuje się przede wszystkim jako substancję dodawaną do żywności, ale można go znaleźć także w lekach, jak również w odżywkach dla sportowców. Naturalne produkty słodzące takie jak maltodekstryna są uniwersalne i łatwo przyswajalne przez organizm, a ich użycie pozwala uzupełnić produkt o konkretne właściwości.

Nazwa produktu Waga/Opakowanie Sztuk w zgrzewce Zgrzewek w warstwie Warstw na palecie Sztuk na palecie
Maltodekstryna 500g – doypack 50 6 3 900
Maltodekstryna 3kg – worek HDPE 6 12 7 504
Maltodekstryna 25kg – worek 1 4 5 20

Agar Agar

Agar-agar Agar, znany również jako agar-agar, to naturalny żelujący środek pochodzenia roślinnego, który jest otrzymywany z czerwonych alg morskich, głównie z rodzaju Gelidium i Gracilaria. Ma szerokie zastosowanie w kuchni jako zagęstnik, żelujący oraz stabilizator w wielu potrawach, w tym w daniach kuchni azjatyckiej czy wegetariańskiej.

Agar charakteryzuje się zdolnością do tworzenia żelu w obecności wody, co sprawia, że jest używany jako zagęstnik i stabilizator w wielu potrawach. Zyskał popularność w daniach kuchni azjatyckiej, takich jak potrawy z makaronem wodorostowym, desery typu agar, a także jako składnik w sushi. Ponadto agar jest również często stosowany w przemyśle spożywczym w ramach substytutu żelatyny w produktach dla wegetarian i wegan.

Jedną z zalet agar-agar jest to, że stanowi naturalny składnik pochodzenia roślinnego, wolny od glutenu i niskokaloryczny, co sprawia, że staje się on atrakcyjnym wyborem dla osób na dietach specjalnych lub poszukujących alternatywnych zagęstników. Dodatkowo agar pozostaje stabilny w wysokich temperaturach, co pozwala na jego stosowanie podczas gotowania i pieczenia.

Nazwa produktu Waga/Opakowanie Sztuk w zgrzewce Zgrzewek w warstwie Warstw na palecie Sztuk na palecie
Agar Agar 500g – doypack 50 6 3 900
Agar Agar 3kg – worek HDPE 6 12 7 504
Agar Agar 25kg – worek 1 4 5 20

Guma tara w przemyśle kosmetycznym

Moda na produkty naturalne, w tym kosmetyki, trwa. W związku z tym wiele firm poszukuje zagęstników lub innych substytutów pochodzenia roślinnego. Z takim rozwiązaniem przychodzą wszelkiego rodzaju gumy, które są stosowane w przemyśle kosmetycznym w celu nadania pożądanej konsystencji. Substancje zawarte w artykułach naturalnych mogą nadać matowe wykończenie skórze, wyeliminować uczucie tłustości lub poprawić efekty, które będą widoczne tuż po ich aplikacji. Głównym składnikiem gumy tary są galaktomannany o wyjątkowo wysokich właściwościach hydrokoloidowych, które wspomagają żelowanie, a także przynoszą uczucie lekkości i miękkości. Dzięki temu efekt nawilżenia jest długotrwały. Co ciekawe, guma tara posiada sporą odporność na wysokie temperatury, dochodzące nawet do 145 stopni.

Wszechstronna inulina w kosmetykach i diecie

Inulina jest produktem doskonale znanym wśród osób odchudzających się, ale nie tylko. Od pewnego czasu zyskuje również na popularności w branży beauty. Jej regularne przyjmowanie wspomaga mikroflorę jelit, a co za tym idzie – reguluje pracę całego organizmu. Dzięki licznym prebiotykom jest też coraz częściej wykorzystywana w kosmetyce. Jako naturalny humektant inulina pojawia się w składzie odżywek do włosów – przeznaczonych do suchych, odwodnionych kosmyków. Ze względu na działanie antywolnorodnikowe jest używana w produktach przeznaczonych dla cery dojrzałej, z pierwszymi oznakami starzenia. Inulinę znajdziemy również w kosmetykach przeznaczonych dla osób z trądzikiem – o właściwościach przeciwzapalnych. Jest to substancja łagodna oraz bezpieczna – nie wykazuje zdolności alergizujących, dlatego każdy może po nią sięgnąć. 

Pozostańmy w kontakcie

 

603 854 243

kontakt@APIMAR.PL

24-105 BARANÓW N/WIEPRZEM, UL. POŁUDNIOWA 21A

Zapraszamy do współpracy!

Jeśli masz jakiekolwiek pytania – skontaktuj się z nami telefoniczne pod numerem +48 601 379 204 lub napisz na adres: bmarcinkowski@apimar.pl. Nasi pracownicy rozwieją Twoje wątpliwości.