Miody sztuczne
Miód sztuczny
Sztuczny miód uzyskiwany jest w wyniku rozkładu sacharozy na cukry proste. Wyrób znakomicie nadaje się do wyrobów piekarniczych i cukierniczych, zachowując w produkcie finalnym intensywny miodowy smak i aromat. Skład: cukier, aromat
miodowy, kwas cytrynowy.
Nazwa produktu |
Waga |
Sztuk w zgrzewce |
Zgrzewek w warstwie |
Warstw na palecie |
Sztuk na palecie |
Miód sztuczny |
270g |
12 |
16 |
10 |
1920 |
Miód sztuczny |
370g |
6 |
29 |
8 |
1392
|
Miód sztuczny |
7kg |
1 |
36 |
3 |
100 |
Miód sztuczny |
14kg |
1 |
12 |
4 |
48 |
Miód sztuczny |
1000kg |
1 |
1 |
1 |
1 |
Miód – bez względu na to, czy sztuczny, czy naturalny – znany jest ludziom od dawien dawna. To on dzięki swojej słodkości i charakterystycznemu aromatowi poprawia smak wielu potraw i napojów, dlatego jest chętnie wykorzystywany zarówno w domowej kuchni, jak i w przetwórstwie spożywczym. A jeśli o tej drugiej kwestii mowa, cukiernicy i piekarze bardzo chętnie wykorzystują miody sztuczne, które barwą, konsystencją, aromatem i smakiem praktycznie nie różnią się od wyrobów naturalnych. W przeciwieństwie do nich mają też kilka cech, które podczas masowego wypieku słodkości lub produkcji deserów są wręcz pożądane.
Jak tworzy się miód sztuczny?
Miód sztuczny produkujemy, rozkładając sacharozę na cukry proste i dodając do nich aromat miodowy. Warto podkreślić, że nie używamy w produkcji szkodliwego dla zdrowia syropu glukozowo-fruktozowego. Płynna konsystencja sprawia, że miody sztuczne mają szerokie zastosowanie głównie w przemyśle cukierniczym i piekarskim. Dzięki strukturze produkt wolno się krystalizuje – można go z powodzeniem wykorzystać do wszelkiego rodzaju polew, lodów i innych płynnych wyrobów, które po zastygnięciu muszą być idealnie gładkie.
Zalety miodów sztucznych
Jedną z największych zalet miodów sztucznych jest z pewnością ich atrakcyjna cena, są bowiem tańsze niż naturalne wyroby. Jednak w przemyśle cukierniczym nie tylko na ten aspekt zwraca się uwagę. Jednym z powodów, dla którego do wypieków i deserów dodaje się miód sztuczny, jest fakt, że produkt przez długi czas nie ulega krystalizacji (tych z Państwa, którzy twierdzą, że w ogóle się nie krystalizuje, chcemy wyprowadzić z błędu — miód sztuczny także ulega krystalizacji, jednak proces ten odbywa się znacznie później niż w przypadku miodu naturalnego). Dzięki temu miody sztuczne można zastosować na linii produkcyjnej, gdzie z pewnością dodadzą wypiekom i deserom specyficznego smaku, aromatu oraz długo utrzymywanej wilgotności. W związku z tym, że sztuczny miód długo pozostaje płynny, bez problemu można go wylać z pojemników. Warto również mieć na uwadze to, że znacznie szybciej rozpuszcza się w wodzie niż naturalny produkt.
W jakich wypiekach można zastosować miody sztuczne?
Sztuczne miody są stosowane w wielu wypiekach i deserach przygotowywanych na skalę przemysłową. Można je spotkać nie tylko w miodownikach, ale również w piernikach czy ciastkach korzennych. Wielu cukierników używa miodu sztucznego również do wypieku ciastek, w tym także herbatników.
Prezentowany produkt doskonale sprawdza się w przypadku przekąsek, takich jak prażone w miodzie orzechy czy też słynne i lubiane przez wszystkich sezamki. Można go również odnaleźć w napojach i drinkach, a także wszelkiego rodzaju deserach. Wszystko za sprawą płynnej konsystencji, dzięki której bez problemu przygotujecie Państwo każdą słodycz. Mając na uwadze powyższe, nie można się dziwić, że sztuczny miód jest tak chętnie wykorzystywany przez cukierników.
Pozostańmy w kontakcie
603 854 243
kontakt@APIMAR.PL
24-105 BARANÓW N/WIEPRZEM, UL. POŁUDNIOWA 21A
Zapraszamy do współpracy!
Jeśli masz jakiekolwiek pytania – skontaktuj się z nami telefoniczne pod numerem +48 601 379 204 lub napisz na adres: bmarcinkowski@apimar.pl. Nasi pracownicy rozwieją Twoje wątpliwości.