Zadzwoń do nas

601 379 204

Wyślij do nas e-mail

kontakt@apimar.pl

Zadzwoń do nas

603 854 243

Wyślij do nas e-mail

kontakt@apimar.pl

Miody sztuczne

Miód Sztuczny

Uzyskany w wyniku rozkładu sacharozy na cukry proste.  Znakomicie nadaje się do wyrobów piekarniczych i cukierniczych, zachowując w produkcie finalnym intensywny, miodowy smak i aromat. Skład: cukier, aromat miodowy, kwas cytrynowy.

Nazwa produktu

Waga

Sztuk w zgrzewce

Zgrzewek w warstwie

Warstw na palecie

Sztuk na palecie

Miód sztuczny

270g

12

16

10

1920

Miód sztuczny

370g

6

29

8

1392

 

Miód sztuczny

7kg

1

36

3

100

Miód sztuczny

14kg

1

12

4

48

Miód sztuczny

1000kg

1

1

1

1

Miód, bez względu czy sztuczny, czy naturalny, znany jest ludziom od dawien dawna. To on, dzięki swojej słodkości i charakterystycznemu aromatowi, poprawiał smak wielu potraw i napojów. Nic zatem dziwnego, że jest chętnie wykorzystywany zarówno w domowej kuchni, jak i w przetwórstwie spożywczym. A jeśli o tej drugiej kwestii mowa, cukiernicy i piekarze bardzo chętnie wykorzystują miody sztuczne, które barwą, konsystencją, aromatem i smakiem praktycznie nie różnią się od wyrobów naturalnych, a w przeciwieństwie do nich, mają kilka cech, które podczas masowego wypieku słodkości lub podczas produkcji deserów, są wprost pożądane.

Jak tworzy się miód sztuczny?

Miód sztuczny produkujemy z rozkładu sacharozy na cukry proste, dodając aromat miodowy. Nie używamy w jego produkcji szkodliwego dla zdrowia syropu glukozowo-fruktozowego.
Płynna konsystencja produktu sprawia, że ma on szerokie zastosowanie, głównie w przemyśle cukierniczym i piekarskim. Dzięki strukturze, która się nie krystalizuje, można z powodzeniem wykorzystać go do wszelkiego rodzaju polew, lodów i innych płynnych wyrobów, które po zastygnięciu muszą być idealnie gładkie.

Zalety miodu sztucznego, o których nie można zapominać

Jedną z największych zalet, jaką można wymienić, jeśli chodzi o miód sztuczny, jest z pewnością jego atrakcyjna cena. Produkt jest bowiem tańszy niż tradycyjny miód naturalny. Jednak w przemyśle cukierniczym nie tylko na ten aspekt zwraca się uwagę. Jednym z powodów, dla którego do wypieków i deserów stosuje się miód sztuczny jest fakt, że produkt przez długi czas nie ulega krystalizacji (tych z Państwa, którzy twierdzą, że w ogóle się nie krystalizuje, chcemy wyprowadzić z błędu — miód sztuczny także ulega krystalizacji, jednak proces ten odbywa się znacznie później, niż w przypadku miodu naturalnego), dzięki czemu można go zastosować na linii produkcyjnej, gdzie z pewnością doda wypiekom i deserom specyficznego smaku i aromatu, a także sprawi, że na długi czas pozostaną wilgotne. Sztuczny miód, w związku z tym, że długo pozostaje płynny, bez problemu można wylać z pojemników. Warto również mieć na uwadze, że znacznie szybciej rozpuszcza się w wodzie, niż miód naturalny.

W jakich wypiekach można zastosować sztuczny miód?

Sztuczny miód stosuje się w wielu wypiekach i deserach, które przygotowywane są na skalę przemysłową. Można je spotkać nie tylko w miodownikach, ale również w piernikach, czy ciastkach korzennych. Wielu cukierników używa go również do wypieku ciastek, w tym także herbatników.
Prezentowany produkt doskonale sprawdza się podczas przygotowania takich przekąsek jak prażone w miodzie orzechy czy też słynne i lubiane przez wszystkich sezamki. Można go także odnaleźć w różnego rodzaju napojach i drinkach, a także wszelkiego rodzaju deserach. Wszystko za sprawą bezproblemowej, płynnej konsystencji, dzięki której bez problemu można przygotować każdą słodycz.
Mając powyższe na uwadze, nie ma się czemu dziwić, że sztuczny miód jest tak chętnie wykorzystywany przez cukierników.

Pozostańmy w kontakcie

 

603 854 243

kontakt@APIMAR.PL

24-105 BARANÓW N/WIEPRZEM, UL. POŁUDNIOWA 21A

Zapraszamy do współpracy!

Jeśli masz jakiekolwiek pytania – skontaktuj się z nami telefoniczne pod numerem +48 601 379 204 lub napisz na adres: bmarcinkowski@apimar.pl. Nasi pracownicy rozwieją Twoje wątpliwości.