Zadzwoń do nas

601 379 204

Wyślij do nas e-mail

kontakt@apimar.pl

Zadzwoń do nas

603 854 243

Wyślij do nas e-mail

kontakt@apimar.pl

Miód jako produkt spożywczy jest znany człowiekowi od tysiącleci. Z początku był trudny do zdobycia, z czasem jednak ludzie nauczyli się pozyskiwać go w warunkach hodowlanych. Wyjątkowe właściwości zdrowotne i smakowe tego złotego, płynnego smakołyku są znane ludziom od lat, dlatego sprzedaż miodu wzrasta z roku na rok.

Osłodź sobie życie miodem!

Miód w warunkach domowych można dodawać do herbaty, kawy, chleba, ciast, koktajli, mięs i różnych potraw. Nadają się do tego wszystkie rodzaje miodu np. dość powszechnie znany miód wielokwiatowy czy bardzo charakterystyczny w smaku miód gryczany. Nie należy jednak zapominać, że miody są szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury. Aby nie straciły swoich dobroczynnych właściwości, należy słodzić napoje i potrawy dopiero wtedy, gdy trochę przestygną. Miód można także spożywać rozpuszczony w ciepłej wodzie – taki napój wypity na czczo, z samego rana, doda energii i świetnie przygotuje organizm do działania przez cały dzień.

Wzrost popularności przekąsek słodzonych miodem

Obecnie można zauważyć również wzrost popularności przekąsek i innych produktów spożywczych słodzonych miodem. Dostępnie są różnego typu ciastka czy batoniki z ziaren bez dodatku cukru rafinowanego, które swoją słodycz zawdzięczają naturalnemu produktowi pszczelemu.

Znane są teorie, że słodzenie miodem jest równie szkodliwe jak słodzenie cukrem. Jeśli jednak nie potrafimy pić gorzkiej herbaty czy kawy lub zrezygnować z ciast i ciasteczek, zdecydowanie postawmy na miód jako dodatek do napojów i potraw. Chociaż nadmiar cukru jest szkodliwy dla zdrowia, to warto wiedzieć, że ten zawarty w miodzie naturalnym, w przeciwieństwie do cukru, zawiera wiele dobroczynnych składników takich jak białko, składniki mineralne czy witaminy. Miód ma także jod, fosfor, magnez, żelazo, witaminy z grupy B i witaminę C. Szeroko znane są też jego właściwości prozdrowotne, m.in. dla układu trawiennego, immunologicznego czy krwionośnego. Stosuje się go przy przeziębieniach i kłopotach z gardłem. Dzięki zawartości glukozy miód dodaje dużo energii i wpływa pozytywnie na koncentrację. Płynne złoto doceniły już dawno medycyna i farmakologia, które uczyniły zeń składnik wielu leków i suplementów diety.