Zadzwoń do nas

601 379 204

Wyślij do nas e-mail

kontakt@apimar.pl

Zadzwoń do nas

603 854 243

Wyślij do nas e-mail

kontakt@apimar.pl

Miód od wieków wykorzystywany jest przez ludzi podczas przygotowywania potraw. Był on niegdyś jedynym znanym człowiekowi słodzikiem. Choć dzisiaj istnieje wiele środków nadających słodycz jedzeniu, to jednak wyjątkowy smak miodu nie odszedł w zapomnienie i nadal wzbogaca wiele potraw. Możliwości kulinarnego zastosowania tego pszczelego wyrobu jest mnóstwo, dlatego w tym wpisie dokładnie się im przyjrzymy. Wytrawne posiłki, słodkie desery czy napoje – miód sprawdzi się wszędzie!

Słowo wstępu o miodzie w kuchni

Wysokiej jakości naturalny miód pszczeli jest produktem, który doskonale sprawdza się w kuchni. Jego smak różni się w zależności od rodzaju miodu. Na sklepowej półce można znaleźć wielokwiatowy, lipowy, spadziowy, gryczany i inne. Trzeba pamiętać, że niezależnie od gatunku ostrożnie z tym produktem powinny postępować osoby cierpiące na alergie czy niektóre choroby, np. cukrzycę. Ponadto miodu ani przetworów, które go zawierają, nie należy podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Miodu nie powinno się też podgrzewać – traci on wtedy swoje prozdrowotne właściwości. Bezpieczna temperatura oscyluje w okolicach 40 stopni Celsjusza.

Miód w propozycjach wytrawnych

Miód jest idealny do dań wytrawnych, choć mogłoby się wydawać inaczej. Warto wykorzystać go do stworzenia smacznych przekąsek czy przystawek. Jednym z rozwiązań może być kanapka – by przygotować jej najprostszą wersję, wystarczy posmarować kromkę ulubionego chleba odrobiną masła oraz miodem – do smarowania idealnie nadają się miody kremowane. Takie kanapki warto także urozmaicać. Ciekawym pomysłem jest kromka z gruszką, serem pleśniowym i rukolą posypana orzeszkami włoskimi obtoczonymi w miodzie. Pieczywo do tej kanapki warto zgrillować. Połączenie słonego, wyrazistego sera oraz słodyczy gruszki i miodu to prawdziwa feeria smaków.

Doskonałym pomysłem jest też wykorzystanie miodu do stworzenia winegretu. Połączenie pszczelego produktu z oliwą z oliwek, musztardą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem daje smaczny sos, który pasuje do grzanek, pieczonych warzyw czy sałatek opartych na świeżej zieleninie.

Miód sprawdza się także jako słodzik w marynatach do mięs. Warto użyć go do przygotowywania żeberek wieprzowych czy karkówki. Jego słodki smak doskonale pasuje także do drobiu. Ponadto miodem można osłodzić zbyt kwaśny sos pomidorowy. Fanom wyrazistych smaków do gustu przypaść może połączenie miodu ze śledziem – przykładem może być sałatka z solonym filetem śledziowym i cebulką, skąpanymi w sosie z jogurtu, miodu, majonezu oraz musztardy.

kanapki z figami, serem i miodem

Słodkie dania i desery z miodem

Poza wytrawnymi przepisami miód naturalny z polskich pasiek wykorzystywany jest także do tworzenia deserów oraz innych posiłków w wersji na słodko. Może być on dodatkiem do porannej owsianki czy polewą do naleśników z owocami lub serem. Miód stanowi też idealną bazę słodkiego sosu do sałatki owocowej – warto wtedy zmieszać go z sokiem z cytryny. Pszczeli wytwór nadaje się również do stworzenia zdrowych batoników. Wystarczy zmieszać płatki owsiane, orzechy, ziarna, suszone owoce, dodać płynny miód, odstawiać do momentu uzyskania stałej konsystencji, pokroić i gotowe! Takie proste, szybkie przekąski dostarczą energii, gdy odczujemy jej spadek w ciągu dnia.

Miód znajduje zastosowanie także w cukiernictwie. Istnieje wiele ciast, w których odgrywa główną rolę. Przykładami mogą być tradycyjny piernik czy popularne ciasto czeskie – miodownik, zwany też ciastem grysikowym.

Napoje z domieszką miodowej słodyczy

Nie tylko jedzenie, ale też napoje warto udoskonalić odrobiną miodu. Można osłodzić nim zarówno herbatę, jak i kawę. Wiele osób zna także przepis na popularne w czasie przeziębień mleko z miodem. Przy dodawaniu pszczelego wyrobu do ciepłych napojów należy jednak pamiętać, że lepiej jest zrobić to po ich ostudzeniu, co pozwoli zachować wiele cennych właściwości miodu. Warto osłodzić nim też chłodne napoje, np. lemoniady, mrożone herbaty czy kompot. Ciekawe jest również dodanie go do owocowych lub mlecznych koktajli.

Pyszny, dobrej jakości naturalny miód pszczeli to składnik, który warto mieć w swojej kuchni. Można wykorzystać go zarówno do przygotowania śniadań, obiadów, przekąsek, jak i deserów. Jest też doskonałym słodzikiem do napojów. Przy zachowaniu odpowiedniej temperatury miód przyniesie nie tylko doznania smakowe, ale także może pozytywnie działać na organizm.